Terorism la Paris

 

De doua zile tot felul de teroristi au inceput un atac in Paris (sau mai multe) . Incepand de atunci toata lumea debiteaza pareri filosofice.

Exista categoria celor care si-au schimbat poza de profil cu una neagra si cu un scris (“Eu sunt Charlie”) in felul asta vrand sa isi arate lor ca sprijina libertatea de expresie. Nu o sprijineau la fel de mult cand tot francezii aia scriau de romani cat sunt de milogi. Acum ne dam seama ca intr-o oarecare masura Charlie avea dreptate !

Urmatoarea categorie sunt cei care spun ca jurnalistii au intrecut masura si ca nu se face. Si noi ce sa intelegem ? Ca bine le-au facut pentru ca nu si-au vazut de treaba lor ? Sau ce ? Dar oare politistii aia care au murit, ei ce vina au ? Intr-o situatie ca asta, cand aia inca oamoara nevinovati doar pentru ca Charlie a facut niste caricaturi, sa te apuci sa spui o asmenea ineptie nu demonstreaza decat ca esti un idiot. Mergand pe aceeasi idee, maine poimaine o sa ii vedem pe cei de la TNR decapitati de niste templieri trimisi de prefericitul Daniel.

Exista, de asemenea, si categoria celor care ne spun ca islamul este rau, cei care ne spun ca in general religia este rea si ca trebuie desfiintata. Well, am sa le spun ca au facut deja asta in Corea de Nord si nici ei nu fac prea bine. In lume exista peste 1 miliard de islamisti, vreo 2 miliarde de crestini sau ceva de genul asta. Numerele sunt cu 9, 10 cifre asa ca e fara acoperire sa spui ca sunt rai / buni in functie de religia pe care o au sau nu.

Exista discutii, discutii, discutii, dar mi se pare ca temele sunt irelevante. Fiecare discuta ce il framanta, dar nimeni nu abordeaza problema care ne intereseaza pe toti: in ce directie vrem noi sa mergem si cum ne aparam valorile in care credem ? Noi nu vrem sa omoram pe nimeni, vrem sa spunem ce ne trece prin cap fara sa ne omoare nimeni, etc. Care este calea de urmat ca sa ramana asa cum vrem?

I dare you !