Ghidul patriotului pasiv – primii pași

Mi se pare atât de plictisitor să aud mereu placa aia cu ˇAșa sunt toțiˇ sau ˇSunt mână în mânăˇ.

Mi se pare atât de plictisitor să aud mereu placa aia cu ˇAșa sunt toțiˇ sau ˇSunt mână în mânăˇ.

Sau mai sunt ăia care o bagă pe aia cu: ˇstatul nu te ajută cu nimicˇ. Am să vă fac o mărturisire: statul suntem noi! Înainte să te ajute statul pe tine, individual, trebuie ca toți ( sau măcar cea mai parte dintre noi – majoritatea – să ajutăm statul). Ne palce sau nu ne palce, așa merge treaba ! Faptul că plătești niște impozite, nu se pune.

Deci, ca să fie clar, am să fac o listă cu niște lucruri pe care fiecare trebuie să le facă și abia după aia va începe să fie bine

Lista patriotului pasiv

Notă: Patriotul pasiv este cel care face minimul pentru țara lui. Activi sunt cei care fac parte din ONG-uri, care protestează, etc. Cei care doar respectă lista de mai jos sunt pasivi.

 1. Nu-ți vorbesti țara de rău niciodată, chiar dacă îți vine
 2. În magazin, cumperi doar produsele românești, chiar dacă sunt mai scumpe si mai nașpa
 3. Mergi la vot. Dacă nu știi pe cine să votezi, alege un profesor sau un doctor – evită afaceriștii și avocații
 4. Trebuie să știi la ce fel de alegeri mergi
 5. Trebuie să știi mereu pe cine ai votat și ce ți-a promis – încearcă să te gandești acum dacă mai știi ce ai votat in 2012, la parlamentare sau la locale.
 6. Trebuie să știi cu ce se ocupă instituția pentru care alegi demnitarul ( să știi ce face parlamentul, ce face președintele, ce face primarul sau ce face consiliul local)  – ca să nu votezi un parlamentar care îți promite ca se va ocupa de afaceri externe pentru ca e mincinos
 7. Trebuie să te interesezi mereu daca cel pe care l-ai ales face ce a promis – citești presa, îi urmărești conferințele de presă
 8. Trebuie să fii în contact cu el în permanență, cu tupeu: eu îi trimit mereu mail-uri și mesaje senatorului de diaspora: nu răspunde niciodată ! Au fost legi în parlament propuse de alte partide și i-am scris să voteze ( aia cu fumatul în spațiile închise sau aia cu reclamele la medicamente). Nu știu ce a făcut, drept urmare, la alegerile următoare voi vota cu ceilalți, pentu că ăsta nu ma reprezintă pe mine :)
 9. Ca să știi ce îți trebuie, nu te gândi la bani, gandește-te la ce ai cumpăra cu ei: dacă îți iese ceva cu telefoane, mașină sau concedii, ai calculat prost. Incearcă să te gandești la cum faci să iei o pensie, să te încadrezi la un credit ( chiar dacă nu îl iei niciodată), dacă ai copii, la cum să treacă prin școală fără să plătești meditații, la cum să te duci la doctor fără să dai bani, la cum să circuli civilizat fără să ai mașină.
 10. Dacă vrei ceva care îi deranjează pe ceilalți și care nu e chiar corect, dar pana mea și alții au, renunță ! De dragul celorlalți!
 11. Când ai înțeles punctele 1-9, să nu mai dai nici un pas înapoi !