Despre etichete

Eu m-am nascut si am crescut in Bucuresti, cartierul Rahova, dupa care m-am mutat in Militari si din Militari in Pantelimon, iar prin locurile astea am intalnit tot felul de oameni.

Imi amintesc cand eram copil, stateam in Rahova, intr-o zi a fost un accident la Trafic Greu – un tramvai a lovit o masina, nimic serios. Venisera de la ProTv si era agitatie mare, lume multa, urlau unii la altii. Eu ma uitam la TV pentru ca era cartierul meu pe sticla si eram interesat. La un moment data reporterul ( probabil Catalin Radu Tanase ca asta era specialistul in dezastre) o intreba ceva pe o florareasa care se baga in seama pe acolo ( stiu ca era florareasa pentru ca o stiam din vedere), despre ce  s-a intamplat. Replica ei a fost epica ! Chiar si acum, dupa atatia ani, imi amintesc si rad: “Astia nu e oameni mama, e moldoveni d’aia !” ,  a zis doamna referindu-se la vatman, desigur,care se facea vinovat de accident –  atunci am inteles ce rai sunt moldovenii !

Cand stateam in Militari, vis-a-vis de blocul meu , in alt bloc, statea o familie de tigani. Erau proxeneti, scoteau curve la produs pe acolo pe strada, scandalagii, faceau galagie, amenintau, erau multi etc. Imi amintesc o intamplare hazlie, cand la un moment data au veni de la distractie pe la 3 dimineata si au vrut sa intre in casa si nu aveau cheie. Stand la parter, au inceput sa il strige pe unul care dormea in sufragerie: “Rambooo ! Raaammmboooo !! Baaa Rambooo !! Scoala baaa !!! Ramboooo ! Deschide usa !!” Dadeau cu palmele in fereastra, fluierau se agitau, dar Rambo nimic ! Era lesinat ! Pe la ora 5 cineva a plecat la munca, a deschis usa si strigatele de lupta au incetat. In cele din urma, dupa luni de zile de la aceasta intamplare, am coborat intr-o dimineata, pe la 5, era inca intuneric, in fata mea era un mascat cu o mitraliera in mana – era sa crap de inima ! M-am uitat in jur – erau mai multi. Pana am scos masina din parcare, il saltasera si pe Rambo si pe tacsu si pe restul. Atunci am inteles ce rai sunt tiganii.

Cand stateam in orasul Pantelimon, intr-o duminica, am plecat intr-o vizita. conduceam linistit maisna pe stradutele alea inguste si la un moment dat dintr-o curte au iesit doi dubiosi cu cate un AK47, au aruncat armele intr-o duba si au plecat in tromba. Am ramas socat gandidu-ma ca aia isi facea mendrele pe langa casa mea. Mai tarziu am aflat ca erau ceva ucrainieni – racheti – foarte periculosi. Atunci am inteles ce rai sunt ucrainienii.

Intr-o seara, eram la munte, la un hotel foarte bun, in compania unor oameni foarte importanti si foarte bogati. Stateam in restauratnul hotelului , la taclale, cu sprituri, veselie. Tema de discutie erau ungurii si autonomia ( era doar tema de la sprit, nu era asta scopul intalnirii respective). Eu eram acolo mai mult din intamplare, a 5 a roata la caruta, nu ca vreun pion important – asa ca mai mult ascultam, nu prea eram bagat in seama. Oamenii erau destul de prinsi si la un moment dat, am zis si eu asa, fara sa ma bage cineva in seama: “Dar daca li s-ar da autonomia aia nu am scapa de stress ? Ce mare smecherie ?”. S-a facut liniste si totul a fost bine pentru ca am scapat nebatut, dar in rest mi s-a explicat cat de rau este sa faci asta. Atunci am inteles cat de rai sunt ungurii.

Intre timp, am trecut prin Ardeal, Moldova (m-am inrudit cu moldoveni), Ungaria, am cunoscut si ucrainieni (tiganii am cunoscut toata copliaria) si mie nu mi s-au parut nici unii asa de rai. Suntem toti la fel de oameni! Caracterul, onoarea, educatia nu au legatura nici cu culoarea pielii, nici cu originea nici cu accentul sau cu limba vorbita.

Totusi ramane intrebarea: Cine e mai rau ? Moldoveanu, tiganu, ungureanu sau rachetu ? Plus ca ce ne facem cu manelistu, taranu de oras sau cocalaru ?