Blamul

Acest text este despre mersul la vot, in desele ocazii pe care le avem. Pun textul asta pentru ca urmeaza sa votam si aud prea des ideea aia cu “nu merg la vot pentru ca…” si aici sunt mai multe variante:

  • nu ma intereseaza / nu imi pasa;
  • oricum tot aia sunt / oricum nu se intampla nimic;
  • boicotez votul / merg si ii votez pe toti.

Recunosc ca, intr-o perioada am gandit si eu lucrurile astea, dar nu stiu de ce. Pentru ca le-am auzit in alte parti si le-am luat de bune, pana cand am vazut alte locuri unde oamenii stau la coada ca sa voteze si atunci am zis ca nu strica sa ma gandesc si singur putin.

M-am gandit la oamenii care voteaza ( in general) si a iesit fix imaginea de mai sus, care este, o stare de fapt. Si acum explic:

In imaginea de mai sus mi-am scremut talentul si am desenat cu pixul o schema pe care am pozat-o cu telefonul si am urcat-o in wordpress – cea mai simpla varianta care mi-a venit in minte. Schema reprezinta idea mea despre distributia votantilor.

K: In varful piramidei se afla niste candidati, care au o retea de oameni pe care se bazeaza. Aceasta retea este una destul de mica, cativa sefi de prin partide, de campanie, etc – sunt notati cu litere.

A-Z: Fiecare om din reteaua directa a candidatului are la randul lui o alta retea de persoane, pe care se bazeaza pentru a coordona diverse categorii ale votantilor.

A1-Wn: Un alt nivel care poate include diversi sefi locali sau regionali, etc

….. si tot asa

Pana la ultimii, care sunt de fapt, membrii de partid si / sau simpatizanti.

Fiecare retea din asta reprezinta procentele fiecaruia, si fiecare om care se regaseste in unul din cercurile de mai sus are ceva de castigat: fie este intr-o comisie, lucreaza la o primarie, primeste o galeata, e ministru, fie are job, fie primeste bilete ieftine la bai, etc. In concluzie, ei au toate motivele sa mearga la vot, si dupa parerea mea, aceste motive  sunt corecte si intemeiate. Daca ai ceva de castigat de pe urma unuia din varf, de ce nu ? Nu e nimic rau in asta ( evident sa fie si legal).

X + Y + Z = 100% din voturi

X+ Y + Z = 35-45 % din toti votantii (  cam aici e prezenta la vot )

Procesul electoral consta de obicei intr-o actiune de miscare a diverselor retele dintr-o tabara in alta.Una din tabere (X, Y sau Z) scoate niste bani, si merge la celelalte tabere de unde cumpara bucati.  Concret un sefulica de la judet ia niste bani, el vorbeste cu reteaua lui ( niste preoti din comune, niste profesori, sau ceva de genul asta) care mobilizeaza bucata lor sa treaca in cealalta tabara. Astfel tabara X devine mai mica, Y + Z devine mai mare si se face o alianta si o imbarligatura si un aranjament si iese ceva. Nici nu conteaza ce iese pentru ca de fiecare data tot aia sunt.

Ce am expus pana acum nu este o noutate pentru nimeni, vedem asta de fiecare data. Fix acelasi lucru. Este practic un joc al banilor, al influentelor, perfect controlabil. Fiecare tabara stie pe ce se bazeaza, fiecare (din cei implicati) il cunoaste pe X , pe Y si pe Z foarte bine, Absolut nimeni nu are nici o surpriza, niciodata.

Aici intervenim noi, cei care nu suntem nici simpatizanti, nici membri de partid, nici implicati politic in vreun fel si spunem, plini de inteligenta: “noi nu votam ca sa protestam”. Dar, daca ma uit la propria mea reprezentare, stau si ma intreb, cine ar vrea ca acea parte a populatiei cu drept de vot, care este imprevizibila si necontrolabila, si care reprezinta 60%, sa voteze ? Va spun eu: nimeni ! E matematica. Un  fapt care intareste aceasta idee este lipsa dezbaterilor televizate. A observat cineva ca nu mai exista dezbateri televizate in campaniile electorale? De ce ? Pentru ca dezbaterile televizate atrag si din cei care nu se regasesc in poza de mai sus, iar pe ei nu ii vrea nimeni, pentru ca ei sunt cei care daca primesc o galeata or sa incerce sa il inece pe cel care a adus-o, fix in dansa, sau daca primesc o sapca electorala, de asemenea, ar putea incerca sa o foloseasca ca sa il sufoce pe candidat cu ea. Ca sa nu mai vorbim de lopata ! Cate se pot face cu o lopata ?

Concluzia: boicotarea votului prin neprezentare sau anularea votului este exact jocul politicienilor. Nimeni nu ne vrea la vot.

Boicotul sau votul de blam

Acum as face un exercetiu de imaginatie. Ce s-ar intampla daca am avea o prezenta la vot de 100% ?

– sectii de votare blocate – sunt absolut convins ca ar fi crima si la vot si dupa aia: vor fi oameni care vor afla ca au votat deja, ca nu se afla pe liste, milioane de situatii, probleme, scandaluri etc – asta e boicot adevarat;

– multi care au investit bani multi, in speranta ca si-i vor recuperea furand, vor pierde! Multi vor disparea din peisaj doar pentru ca au pierdut toti banii (divin).

Am scris asta strict ca documentare si in nici un caz nu ma intereseaza sa mobilizez pe nimeni – fiecare face ce il taie caputul. Am vrut doar sa explic cum se poate boicota (cu adevarat) si pedepsi clasa politica cu un efort minim: Nu conteaza pe cine votezi ( poti sa dai cu banul, poti sa votezi doctrine, emotional, sau dupa cine are mai multe gagici in lista, stanga, dreapta, inainte, inapoi, rosu, verde, negru), importanta este prezenta la vot! Un procent de 100% nu este imposibil! 

Lovitura de gratie poate fi data daca se combina si cu boicotarea sondajelor de opinie –  de fiecare data cand un om este intervievat de o societate “sincera” de sondare, omul trebuie sa minta sau sa nu raspunda. Daca toata lumea ar minti si ar da rezultate cretine, politicienii astia ar fi orbi complet, ar merge pe un camp minat, legati la ochi si cu cizme de ciment in picioare. Ca sa nu mai vorbim de distractia de la TV. Va dati seama ca daca azi spui ca votezi cu unu, luna viitoare cu altul si tot asa, vor fi rasturnari de situatie pe “scena politica” in fiecare saptamana – ceva mai hazliu de atat nu poate exista !